Druif

Deze pagina is het onderzoeksrapport horende 'Te doen voor 1 januari 2015' lijst, nummer 13.

In het onderzoek moet natuurlijk duidelijk worden welke druiven er goed in Nederland verbouwd kunnen worden. Wat bestaat er? Wat is er in ontwikkeling? Wat is er geschreven over druiven en waar is die kennis opgeslagen? Welke soorten zijn reeds aangepland in ons koude kikkerland en wat zijn de ervaringen?

Webwinkel Country Winery
De Country Winery heeft een aantal druivenrassen te koop in haar winkel met een en ander aan informatie over die soorten. Als ik die overneem en de sec tafeldruiven eruit haal, heb ik het volgende overzicht:
- Druivenrassen, bron www.birdgard.nl

Publicatie Wijnbouw.nl
Op de website www.wijnbouw.nl van Solaris Wijnbouw, Piet van Rijsingen, staan deze pagina's over resistente en klassieke druiven:
- Resistente druivenrassen, bron www.wijnbouw.nl
- Klassieke druivenrassen, bron www.wijnbouw.nl

Rassen volgens Wijndomijn de Slootgaard
Kees van Westrienen publiceerd over de rassen die op zijn domein groeien:
- http://www.wijndomeindeslootgaert.com/pages/de-wijngaard/druivenrassen.php

De rassenkeuze van Wijnstaete Op den Pas
"De rassenkeuze is de belangrijkste keuze die een wijnboer moet maken. 50% van de smaak van de wijn wordt door het ras bepaald. Daarna volgen pas andere belangrijke zaken als het weer van dat jaar, de grondsoort, het wijnmaakproces, etc. De rassenkeuze is ook belangrijk voor zaken als opbrengst, gevoeligheid voor ziekten en de hoeveelheid werk in de wijn.

In deze keuze zijn we vrij voorruitstrevend geweest. Sommige van de rassen hebben nog een nummer van het proefstation waar ze vandaan komen. Ze hebben nog niet eens een naam. Een risicovolle, maar bewuste keuze. Overigens een die na intensief zoeken en o.a. proeven gemaakt is.

Wij hebben gekozen voor twee hoofddruiven, een witte en een rode en 4 begeleidende druiven, 2 wit en 2 rood. De hoofddruif rood is de Pinotin, een kruising van de bekende Pinot Noir met een geheime kruisingspartner. De Pinot Noir is vooral bekend om zijn bourgondische wijnen. De twee andere rode zijn de Reberger, het jonge broertje van de in Nederland veel aangeplante Regent, en de VB 26-4, een vroegrijpe Cabernet soort. Met deze rassen streef ik naar een drietal wijnen:
- een kruidige, droge rose
- een fruitige, rode wijn
- een volle ronde rode wijn met karakter

Bij wit is de hoofddruif de Cabernet Blanc, een kruising van de Sauvignon Blanc en alweer een geheime kruisingspartner. De Sauvignon Blanc is vooral bekend van de Sancerre of Pouilly Fumé. Daarnaast hebben we de Helios en VB 32-7, Pinot Blanc types. Mijn streven is een aantal loupzuivere droge witte wijnen met een fijn bouquet te maken.

Update 2012
In het najaar van 2011 hebben we besloten om de Reberger te vervangen voor de Sauvignon Gris. De Reberger viel wat tegen in ziekte resistentie en smaak. Geen slechte druif maar voor onze wijngaard niet goed genoeg. De nieuwe druif is wit en heeft een prachtige smaak die mooi past bij de Cabernet Blanc."

De Dassemus
Druivensoorten:
We hebben gekozen voor soorten die zoveel mogelijk resistent zijn tegen meeldauw en andere schimmelziekten. Elke wijngaard is uniek qua ligging, grondsoort en bewerkingswijze (de zogenaamde terroir). We hebben twaalf verschillende soorten en de komende jaren willen we bekijken welke soorten de beste resultaten leveren voor onze wijn en wijngaard.

Geen opmerkingen: