Studie

Deze pagina is het onderzoeksrapport horende bij 'Te doen voor 1 januari 2015' lijst, nummer 3.

Om er achter te komen of wijngaardenieren iets is wat goed bij mij past, wil ik leren omgaan met druivenranken en alles wat er bij het cultiveren ervan komt kijken. En als ik 1 januari 2015 besluit wijnboer te worden, welke opleidingen en stages moet ik dan volgen? Hieronder bouw ik een lijst op van hetgeen ik tegenkom en me aanspreekt.

Basiscursus
Wijngaardenierscursus: druivenkweken en wijnmaken — van druivenstek tot glas wijn.
Agthuysen Wijnbouw Simonshaven.
Deze cursus is zowel theoretisch als praktisch gericht en behandeld alle facetten van het werk van een wijngaardenier. De Cursus dagen zijn verdeeld over het gehele seizoen. De eerste dag in februari, de laatste in november zodat je tijdens alle belangrijke perioden in de wijngaard aanwezig bent.

Op de eerste cursus dag wordt bijvoorbeeld de snoei en vermeerdering van de druiven door genomen. En je gaat ook daadwerkelijk aan de slag: snoeien, bladplukken, oogsten in de wijngaard. De praktische werkzaamheden worden zoveel mogelijk buiten op domein De Vier Ambachten beoefend.

Cursus druiventeelt en wijn maken — van wintersnoei tot botteling.
www.Wijnbouw.nl Gendt (Overbetuwe).
De cursus druiventeelt en wijn maken behandelt alle aspecten van de wijnbouw in Nederland: de snoei, leidsystemen, loofwandbeheer, druivenrassen (ook tafeldruiven), ziekten, rijping, oogst en de vinificatie. Ook het proeven van wijn en het herkennen van fouten komt aan bod.

De theorie gaat hand in hand met de praktijk. De werkzaamheden gedurende het seizoen worden uitgebreid behandeld en in de wijngaard geoefend. Zo leer je de kneepjes van het wijnbouwvak.

Biowijnbouw cursus in Duitsland en Wageningen
Ton - van Wijngaard Slingehorst - heeft eerst een praktische basiscursus wijnbouw gedaan bij Fred Lorsheijd. Vervolgens, aangestoken door onze enthousiaste biologische wijnboercollega Jan Oude Voshaar, een introductiecursus biologische wijnbouw in Duitsland. In januari 2008 heeft Ton de cursus biologische wijnbouw in Wageningen afgerond. Hermi is een jaar later gestart met de basiscursus (+) en heeft deze in januari 2009 afgesloten. Medio 2007 hebben wij de deskundigheid ingehuurd van Stan Beurskens www.wijnbouwadvies.nl , hij zal ons ook de komende jaren begeleiden met name in de wijnmakerij. In 2011 heeft Ton de vervolgcursus biologische wijnbouw afgerond.

Wijnbouwer-wijnmaker bij Syntra in Hasselt
Tijdens de unieke opleiding wijnbouwer-wijnmaker leer je alles over de druiventeelt, wijnbouw en het proces van wijn maken. Je doet de nodige kennis op van de specifieke druiven, de aanleg en het onderhoud van de wijngaard maar ook alles over wijn maken. Van druif tot fles, wordt je haarfijn uitgelegd. Naast een gedegen theoretische kennis wordt de opleiding ook met de nodige praktijk ingevuld: je zal daarbij niet alleen in de wijngaard aan de slag kunnen maar ook het proces van wijn maken praktisch mogen toepassen.
Tenslotte sturen we je niet zomaar het bos (in dit geval de wijngaard) in, we geven je bovendien de nodige bagage mee waar je op professioneel vlak allemaal rekening mee moet houden.

Na de opleiding kan je:
- Een eigen wijngaard aanleggen en een keuze maken uit het meest geschikte plantgoed
- De nodige technieken van het snoeien en beperken van het rendement toepassen, teneinde tot een kwalitatief product te komen
- Een gepaste remedie toepassen m.b.t. een ziektebeeld van de plant
- Zelf wijn maken en de nodige ingrepen doen om de wijn te optimaliseren

Belangrijk is ook dat je, als wijnbouwer-wijnmaker, kennis hebt van smaken en wijn proeven. Daarom start deze opleiding met de module "Wijn leren proeven". Deze opleiding wordt gegeven in campus Gent en duurt tussen anderhalf en twee cursusjaren.
http://www.syntra-limburg.be/opleidingen/wijnbouwer-wijnmaker

PS: Ik schrijf me in voor de opleiding die start in september van 2014.

Vakopleiding
Ik weet, ondermeer via het boek "Terug naar de wijngaard" van Gido Van Imschoot, dat er in vele Franse plaatsen meerjarige vakopleidingen gegeven worden.

Stageplaatsen
De eigenaar van de wijngaard De Dassemus in Chaam heeft eens aangegeven dat hij mogelijk ruimte kan bieden voor praktijkervaring.

Wijnboer van De Dassemus
Stage in Duitsland bij Bio-Weingut Rummel

Beursen
- Wijnbouwbeurs in Stuttgart

6 opmerkingen:

Thijs zei

Dit lijkt me heel erg interessant om te volgen. Nooit geweten dat er echt een opleiding in te vinden is.

Unknown zei

Inderdaad, het was even speuren, maar er is uiteindelijk keuze. De opleiding in Hasselt volg ik nu een 4 maanden en is een aanrader!

Colinda zei

Oh wat tof dat hier gewoon opleidingen in te vinden zijn. Zelf ben ik erg aan het twijfelen of ik de stap moet maken te ja of te nee. Lijkt me wel erg spannend!

Wilma zei

Dit lijkt me echt super leuk en interessant om te leren. Ben momenteel de horeca opleiding aan het doen. Dus dit zou perfect in mijn straatje passen!

Unknown zei

Hi Wilma, succes met de afronding van je Horeca opleiding. Mocht je meer willen weten, over een aantal weken rond ik mijn studie Wijnbouwer-wijnmaker bij Syntra in Hasselt af. Neem gerust contact op voor korte toelichting op de zin en onzin ervan.

Wijnovergoten groeten,
Erik Reiken

Hans Hilgers zei

Hallo Erik, leuke blog, je verhaal heeft mij in eerste plaats ook geïnspireerd om de Syntra-opleiding te gaan doen (deze zomer afgerond in Leuven). Was idd erg boeiend. Na de opleiding is er geen weg meer terug, geen wijnboer worden is er niet meer bij. :-) Succes met alles.