Interview

Deze pagina is het onderzoeksrapport horende 'Te doen voor 1 januari 2015' lijst, nummer 12.

De volgende Nederlandse wijnboeren en buitenlandse biologische wijnboeren heb ik bezocht of ga ik bezoeken in de 730 dagen van mijn onderzoek. Tijdens deze bezoeken hoop ik de wijnboeren in kwestie zoveel mogelijk uit te horen over hun keuzes, motivatie, valkuilen, geneugden, opleiding. En natuurlijk over hun wijn!

Interview 1: René van Druenen
Eerste interview met René van Druenen, wijngaardenier en managing director van Viti BV:
nederlandsewijnboer.blogspot.nl/2013/01/dag-14-nog-716-te-gaan.html

Wat is de volgende te bezoeken wijngaard
- Wijngaard Dassemus? Dassemussestraat 5, 4861 TG Chaam. www.Dassemus.nl
- Domein Hof te Dieren? Arnhemsestraatweg 16, 6953 AX Dieren. www.domeinhoftedieren.nl
- Wijngaard Slingehorst? Marhulzenpad 5, 7141 HA Groenlo. www.wijngaardslingehorst.nl
- Wijngaard Wageningse Berg? Ribeslaan 2, 6706 CG Wageningen. www.wijngaardwageningseberg.nl. Eigenaar Jan Oude Voshaar verteld http://www.youtube.com/watch?v=ys9tmzblEd0.

Buitenlandse wijnboeren
- Domaine René Barth? Rue de Général de Gaulle 24, 68630 Bennwihr. www.michelfonne.com
- Domaine Chantal Lescure? Rue Thurot 34A, 21700 Nuits Saint Georges. www.domaine-lescure.com
- Domaine de Montrieux? Rue de Montrieux 43, 41100 Naveil.
- Weingut Clemens Busch? Kirchstrasse 37, 56862 Pünderich. www.clemens-busch.de
- Bio-Weingut Rummel? Geißelgasse 36, 76829 Landau – Nussdorf. www.rummel-biowein.de (Stageplaats van de wijnboer van De Dassemus)
Hieronder de reeds gehouden interviews, met wijnboeren, proefstations, oenologen en meer.

Vragenlijst interview met wijnboeren (v004)
- Welke druiven zijn aangeplant of aangeplant geweest?
- Wat zijn de ervaringen - positief en negatief - bij de verschillende druivenrassen?
- Welke onderstammen zijn gebruikt en hoe werkt dat?
- Welke snoeivormen worden gebruikt?
- Wordt er eventueel biologisch of biologisch dynamisch verbouwd?
- Welke bestrijdingsvormen wordt er ingezet?
- Waar wordt de oogst verwerkt - intern of extern?
- Welke machines en apparatuur worden gebruikt in het wijnmaakproces?
- Welke soorten wijn worden gemaakt?
- Waarin en hoe lang worden de wijnen gerijpt?
- Wordt de wijn zelf gebotteld?
- Kan er op de gaard geproefd worden van de geproduceerde wijn? En is dat wel of niet betaald proeven? Is dat altijd zo geweest? Als proeven betaald is, wat krijg je daarvoor?
- Hoe worden de seizoenarbeiders gevonden, gehuisvest en 'betaald'?
- Welke opleidingen hebben jij en je eventuele medewerkers gevolgd?
- Was/ wordt er externe kennis betrokken bij de keuzes en processen in het bedrijf?
- Dient uw wijngaard een commercieel doel, of is het een hobby?
- Is de gaard winstgevend?
- Wat staat er in het business plan over de missie van et bedrijf en over de (soorten) wijn die het bedrijf maakt?
- Wie doet de marketing van het wijnbedrijf en welke keuzes zijn daarbij gemaakt?
- Hoeveel personeel is er in dienst of hoeveel mensen leven van de opbrengsten van de gaard?
- Welke nevenactiviteiten waren/ zijn er ontplooid om additionele inkomsten te genereren?
- Welke nevenactiviteiten specifiek bij de opstart, in de periode dat de ranken nog geen productie draaiden?
- Wat waren de meest memorabele valkuilen geweest bij het starten van deze gaard?
- Wat waren de meest memorabele successen, waar ben je als wijnboer bijzonder trots op?
Additionele interesse
- Is een dag (-deel) educatief meewerken en leren mogelijk?
- Bestaan er stageplaatsen in het bedrijf en zou ik daar aanspraak op kunnen maken?

1 opmerking:

mrkdvsn zei

This blog resolved all my queries I had in my mind. Really helpful and supportive subject matter written in all the points. Hard to find such kind of blogs as descriptive and accountable to your doubts.cursus startende ondernemer