Dag 47

Locatie: Wijndomein De Vier Ambachten te Simonshaven
Dag 1 van de Wijngaardenierscursus

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst met beide voeten in de modder gestaan. Letterlijk en figuurlijk! Het was de eerste dag van de wijngaardenierscursus, gegeven door Fred Lorsheid van Wijndomein De Vier Ambachten te Simonshaven. Een goed begin aan een belangrijk stuk van mijn onderzoek: hoe ervaar ik de praktijk van het wijnbedrijf?

De cursusdag stond in het teken van de wintersnoei. In de ochtend stond de theorie op het programma, in de middag de praktijk. Beide waren zeer geanimeerd; Fred praat alles aan elkaar! Soms geeft hij het beeld dat hij zo ver van het onderwerp afwijkt, dat hij de weg terug naar de stof van de dag nooit meer zou kunnen vinden!

Niets is minder waar. Alle vragen worden uitgebreid en duidelijk beantwoord, maar uiteindelijk weet Fred via een mooi ommetje altijd weer terug te komen op het onderwerp van de dag.

Fred licht de wintersnoei toe op een dubbel gordijn
De dag werd afgesloten met het proeven van Cabernet Mozaïek, één van Freds eigen wijnen. Op de site wordt deze omschreven als een zware donkere paars rode, zeer volle wijn, kan nog enkele jaren rijpen, onze specialiteit, de enige in Nederland! Lijkt op Medocwijn. De wijn is een letterlijke mozaik cuvee, gemaakt van de vele Cabernets die op de gaard worden verbouwd. Bijzonder en gedurfd!

Business Plan
De dag heeft mij een aantal inzichten gegeven. Een belangrijke daarvan is de combinatie van een stukje gedachtengoed van René van Druenen en Fred Lorsheid gecombineerd. Het resulteert in een outside-in redenatie voor de druifstokkeuze, als onderdeel voor het business plan.
1. Bedenk welke wijnen je goed denkt te kunnen vermarkten.
2. Bedenk welke wijnen je daarvoor wilt maken.
3. Bedenk welke snoeimethodiek je wilt gaan gebruiken.
4. Kies druifsoorten die passen bij de wijnen die je wil gaan maken en die goed geschikt zijn voor de snoeimethodiek.
5. Kies de bij de grondsoort behorende onderstam.
6. Zoek de juiste veredelaar bij de gemaakte keuze.
7. Plan de bestelling van de planten. In het najaar is er de meeste keuze.

Gedachten afstompen
Het werk in de gaard, daar was ik vooraf aan deze cursus zeer benieuwd naar. En het heeft me een heel positieve indruk gegeven. Goed, we hebben effectief maar drie kwartier daadwerkelijk staan snoeien in de gaard, maar het werk geeft de indruk altijd weer iets anders te zijn.

Het beeld over de wintersnoei - een klus die voor een gaard met commerciële grootte meerdere weken duurt - is dat het in ieder geval niet op de automatische piloot kan worden gedaan. Elke plant heeft weer zijn eigen karakter en je moet echt wel even nadenken over hoe je die plant snoeit en optimaal voorbereid op de komende groeiperiode. Zelfs Fred, met zijn tientallen jaren ervaring, staat het werk niet als een gedachteloze robot af te wikkelen. En dat geeft de beginnende wijnboer moed!

Geen opmerkingen: