Dag 55

Locatie: Liefst in Utrecht, Nederland
Gedachtenspinsels
Steeds vaker denken mijn vrouw en ik hardop na over hoe het wijndomein er straks uit komt te zien. Gedachten die het wijnbedrijf tot leven wekken en de lust om wijnboer te worden vergroten. Vele van die ideeën zijn verre van fantastisch, ze zijn zonder al te hoge investeringen realiseerbaar.

En al deze gedachtenspinsels wil ik in dit blog vastleggen, om ze straks bij de hand te hebben, als het werk in uitvoering wordt. Er ontstaat een heel pakket aan inspiratiebronnen, door deze teksten, door de foto’s die ik pin, door de knipsels die we thuis verzamelen, en zo verder. Ik zie een brown paper session voor me, waarbij we samen alle spinsels op een grote tafel leggen en daaruit de beste/ mooiste/ meest realiseerbare zoeken en op de muur kleven. Daarmee maken we een logische en behapbare subset van de stortvloed aan ideeën – die we nu al hebben.

Er was eens...
Mijn vrouw en ik zaten die dag aan de tafel, achter in de briljante camper van twee dierbare vrienden. Dat weekeinde, aan het einde van mei 2012, hadden zij ons getrakteerd op een uitje, in een B&B in de buurt van Chaam. Op de terugweg daarvan hebben we wijngaard Dassemus bezocht. Daar hebben we in de stalende zon de gaard en het bedrijf bekeken en gesproken met de eigenaar. Aan die tafel keken we elkaar aan en spraken nagenoeg gelijk de vurige wens uit zoiets voor onszelf te willen!

... een wijngaard in Chaam
De ontvangstruimte van de Dassemus staat in het geheugen gegrift. Een ruimte waarin je bezoekers, gasten en klanten van de wijngaard kan ontvangen. Een ruimte voor gesprekken, proeverijen, workshops, en in onze ideeën zelfs een kroegje of ruimte voor het diner. Deze ruimte hebben we stukje bij beetje aangepast en in gedachten gemorpht naar onze smaak. Voor de beeldvorming het origineel:
Het proeflokaal van wijngaard Dassemus te Chaam
Inrichting en gebruik van de wijnkelder
Op het boeren wijnbedrijf willen we graag alle onderdelen open stellen voor het publiek en ruimtes handig combineren tot multifunctionele verblijven. Ruimtes die functie én rust uitstralen, waar arbeid en ontspanning samen komen.

Zo zie ik voor me dat de wijnkelder – de plek in het wijnbedrijf waar de druif wordt omgezet naar het Goddelijke Vocht – gecombineerd wordt met de ontvangstruimte. Bijvoorbeeld een grote boeren schuur, met een noordelijk en een zuidelijk gedeelte.

Ene kant
Aan de zuidkant - net zoals op de foto – een gedeeltelijk glazen wand en dak, met tegen de rand ruimte voor kruiden en wijnranken. Wijnranken van een meer klassiek type, die het normaal gezien in Nederland niet zo goed doen.

Andere ranken dan in de gaard, waar ik voor me zie vooral de nieuwe rassen aan te planten en niet die soorten die al in de klassieke gebieden van Frankrijk en Duitsland groeien. Want de grote wijnen van de gaard moeten juist iets anders zijn! Maar dan juist hier, in de ontvangstruimte, een paar klassieke soorten, ook om aan bezoekers het verschil te kunnen laten zien en misschien kleine speciale batches van te maken.

Achter tegen de glazen wand bijvoorbeeld een rij ranken, Guyot gesnoeid, laag gehouden. Daarvoor een rij hoog opgesnoeide ranken in een Geneva curtain, hangend tegen het glazen dak. Nog voor de laatste rij - die vol staat met geurige kruiden - een rij van niet te veel wijnranken, die vooral niet gesnoeid wordt, maar meer geleid, langs dak, plafond en verder, zoals hier in dit steegje in Maastricht, waarbij de eigenaar een enkele stam helemaal langs het dakterras geleid:

Hoe je ranken kan geleiden
Onder al dit geweld van glas en groen staan dan grote, lange tafels, waar de gasten zicht hebben op de wijnkelder.

Andere kant
Aan de noordkant, goed geïsoleerd, een stuk dieper in de grond, geklimatiseerd en achter een gedeeltelijk glazen wand: de wijnkelder. De apparaten en tanks die in deze functionele ruimte thuis horen, zijn niet allemaal per se heel mooi en romantisch van opzet. Maar met half hoge muurtjes op de juiste plaats kan het mooie geaccentueerd worden en het lelijkste gemaskeerd.

En de list is, mijns inziens, om vooral gebruik te maken van hetgeen de functie biedt. In dit geval zie ik vooral het oude van een mooie Hollandsche boerderij voor me, met het metaal van de machines en tanks en het hout van vaten en dakconstructie. In de bouwstijl en inrichting wil ik hiervan goed gebruik maken:

Oud ontmoet nieuw (STAM te Gent)
Inrichting
De ontvangstruimte bevat een aantal zones. Achterin een kleine bieb van wijnboeken, maar ook kookboeken, geschiedenis, tuinieren en reizen:

Het begin van de bieb
Toog en open keuken aan de voorkant. Gemaakt van wijnflessen, of vaten, of oude wijnkistjes:
Wijnbar R55 Wienkontor in Maastricht
In het zicht, tegen de wand of in de vloer onder de tafels, de opslag van de wijnen op het domein. Dat zijn de wijnen van de gaard die liggen te rijpen, maar ook de wijnen die ik inkoop van ‘lokale boeren’ – lokaal zo ongeveer tot en met Loire, Bourgogne, Elzas, Pfalz en Moezel:
Wijnbar R55 Wienkontor in Maastricht

Geen opmerkingen: