Dag 9

De eerste te bezoeken gaard gekozen

Na een aantal dagen tussen de bedrijven door websites van wijngaarden te hebben bezocht, heb ik een top 5 samen gesteld van sites die ik tegen ben gekomen. Ik heb niet alle sites kunnen bezoeken, dat is iets te veel werk in zo'n korte tijd!

De top 5:
1. Wijngaard Dassemus - Veel soorten druiven, ook expirimenteel, biologisch
2. Wijngaard Slingehorst - Veel soorten druiven, informatieve site, milieuadviesbureau
3. Wijngoed de Reestlandhoeve - Biologisch (dynamisch) productie
4. Wijngaard de Vyf Heeren - Productie van portwijnen
5. Wijnstaete Op den Pas - Durf en charme

Ik zoek contact met de eigenaar - Ron Langeveld - van de Dassemus, met de vraag of ik bij hem langs mag komen voor een interview.

Bij het afschuimen van de sites ben ik veel additionele informatie tegen gekomen over de verschillende onderwerpen waarover ik meer wil weten. Die informatie heb ik verzameld op de verschillende rapporten - pagina's op dit blog. Een en ander breng ik in de komende dagen online.

Hieronder de teksten van een aantal wijnboeren die mij aanspekeren.

Wijngaard Dassemus
www.dassemus.nl
Ron Langeveld schrijft op zijn site:
"Ambitie & Visie: Het is onze ambitie om een kwalitatief goede Nederlandse wijn te maken. Daarbij vraagt deze tijd naar ons idee om duuzaam gebruik van de grond. De wijngaard wordt daarom op biologische wijze beheerd. Er worden geen chemische bestrijdingsmidelen gebruikt tegen (on)kruiden en insecten. Onkruidbeheersing gebeurt mechanisch. Er wordt geen kunstmest gebruikt, we bemesten alleen met gecomposteerd plantenafval en gft-afval. Samen met de mest van onze eigen geiten en kippen wordt dit eens per jaar in de wijngaard uitgereden.

Groenbemester: Tussen de druiven worden elk jaar groenbemesters gezaaid. We gebruiken vooral vlinderbloemigen. Deze planten leven in symbiose met stikstofbindende bacteriën die stikstof uit de lucht binden. Na het afmaaien van de groembemester komt de stikstof vrij ten behoeve van de druivenstokken. We hebben een eigen mix gemaakt van diverse vlinderbloemigen, bladramanas en afrikaantjes. ‘s Zomers staat alles in bloei en dat ziet er geweldig uit."
NRC Artikel: http://www.dassemus.nl/FD-20110917-02020001.pdf

Wijngaard Slingehorst
www.wijngaardslingehorst.nl
"Biologisch of natuurlijk duurzaam? Zoals elders op de site te lezen is, hebben we vanaf de start in 2006 gewerkt aan het realiseren van een biologische wijngaard. Dat was en is ons ideaal. Eerst 3 jaar was het land in omschakeling en vanaf medio 2009 mogen we onze druiven biologisch geteeld (=EKO) noemen. Tevens hebben we een begin gemaakt om de biodiversiteit te vergroten en zijn aan het werk gegaan om landschapselementen, zoals houtwallen, terug te brengen.

In 2010 verliezen we door de natte zomer bijna de helft van de oogst, niet leuk maar dat is het risico van biologisch boeren. Er zijn in de biologische wijnbouw geen middelen toegestaan tegen valse meeldauw. We hebben geexperimenteerd met compostthee maar dat was in 2010 dus geen alternatief tegen valse meeldauw, het erg natte weer gooide roet in het eten.

Het ontwikkelen van bodemleven, een goede loofwand en productiebeperking zijn voor ons de uitgangspunten voor kwaliteitsdruiven. Dit willen we zo houden. Maar we kunnen ons niet steeds misoogsten veroorloven: er moet ook brood op de plank komen.

In 2011, met alweer een kletsnatte zomer, hebben we moeten ingrijpen om de kwaliteit en (het grootste gedeelte van) de oogst veilig te stellen. Verder is er aan onze werkwijze niets veranderd. Omdat we de optie open willen houden om in te kunnen grijpen als de schimmels het gaan winnen, hebben we besloten om uit SKAL te stappen. Wij hebben er erg tegen aan zitten hikken, maar vonden dit wel de beste en een eerlijke keuze. Eind september is prachtig en maakt veel goed, maar het is te laat... Stel dat er nu jaren van mooie zomers komen? Dat valt helaas niet te voorspellen, we kunnen ons weer opnieuw bij SKAL aanmelden maar dan geldt opnieuw de 3 jaar omschakeling (terecht). De tijd zal het leren.

DUS : van biologisch naar natuurlijk duurzame productie. Eigenlijk verandert er niets aan onze werkwijze, maar we hebben nu wel de handen vrij om in noodgevallen de toegestane  "hulpmiddelen" in te mogen zetten. Ons motto uti non abuti blijft onverminderd van kracht. We gaan gewoon door met het ontwikkelen van een beter bodemleven en een grotere biodiversiteit."

Wijnstaete Op den Pas
www.wijnstaete.nl
Eigenaren Bernard en Sandra Smalbraak schrijven op hun site een stuk tekst die mij als verkennend wijnboer aanspreekt:
"Het was ergens in de jaren '90 dat ik door de wijnvelden in Toscane liep en dagdroomde over een toekomst als wijnboer. Nu was de interesse voor wijn er al op vroege leeftijd en als je daar dan wat mee wilt gaan doen, dan kan je twee kanten op. De een gaat dan de wijnproef-en-kennis-kant op en de ander gaat de wijnbereidingskant op. In Toscane trok mij de bereidingskant.

Terug in Nederland begon ik me hierin te verdiepen en er ging een wereld voor me open. En wat bleek, er werd zelfs wijn in ons eigen land geproduceerd. Met vaak nieuwe en onbekende rassen en zelfs te telen op een milieuvriendelijke wijze. De plannen om later als ik groot ben te emigreren, verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat is er nu leuker dan in eigen land te experimenteren en te ontdekken, terwijl in het buitenland de wijnbouw volledig gereguleerd is.

Heeft u wel eens gehoord van rassen als Bianca of Rondo? Prachtige rassen, die ik heb staan in mijn wijngaardje in Epse. De voorloper van de grote wijngaard in Lemelerveld. Want na het ontdekken en proberen was in 2002 het besluit gevallen om een eigen wijngaardje te gaan aanplanten. De wijngaard in Epse ontwikkelde zich prima en inmiddels is deze volledig in productie. Maar ja, meer dan een paar honderd liter komt daar niet van af. Na een bezoek aan Intervitis, de wijnbouwbeurs in Stuttgart, waar ik nog betere en nieuwere rassen vond, was de keus al snel gemaakt."

Wijngaard de Vyf Heeren
www.vyfheeren.nl
Op het Leerbroekse platteland bevindt zich Wijngaard de Vyf Heeren, Nederlands eerste commerciële "portmakerij". Een echt familiebedrijf waar het hele gezin, door alle jaargetijden heen, kosten noch moeite spaart om voor u de meest kostelijke portwijnen onder de kurk te krijgen.

Je ziet er wijnranken met veelbelovende trossen, perenbomen en manshoge zonnebloemen. De wijngaard van gepassioneerd wijnmaker Ard Bos ademt een idyllische sfeer uit.
Niet alleen druiven, maar ook andere oogst, zoals walnoten, appels, peren en rood fruit wordt gebruikt om de heerlijke portwijnen van Nederlandse bodem te maken. Hiervoor staat een eigen professionele wijnmakerij ter beschikking. Alle bewerkingen, van sap tot fles gebeuren in eigen beheer.
Wat dacht u bijvoorbeeld van "Vin de Noix", gemaakt van vers geplukte groene walnoten. Of de port pomme "Malus" van rijpe appels en witte druiven uit eigen wijngaard. Dat is puur genieten!

Wilt u liever een speciaal voor u, eventueel van uw eigen fruit, op maat gemaakte wijn? Ook dat is mogelijk. Vanaf 200 liter kunt u uw wijnwensen laten verwezenlijken. Vele fruitwinkels, landwinkels en internationale organisaties gingen u voor. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Geen opmerkingen: